top of page

Zašto je važno spavati?

San je stanje tijela u kojemu čovjek nema kontrolu nad kognitivnim i tjelesnim aktivnostima, potreban je te bez njega svakodnevno funkcioniranje nije moguće. Služi kao oporavak nad nakupljenim stresom, osjećajima i tjelesnom aktivnosti. U ovome se članku san neće spominjati kao teorija već kao alat kojim svoj dan možemo učiniti učinkovitijim u skladu s obvezama koje nas očekuju. Prema tome, daljnji tekst temeljit će se na trima stvarima koje smatram važnima kako bi san zapravo bio odmor. Vrijeme provedeno na pametnim telefonima. Način i stil života nameće nam i uvjetuje upotrebu pametnih telefona. Svakodnevno funkcioniranje,

obavljanje poslova i učenje nezamislivo je bez istih. Nažalost, ne shvaćamo da je to dvosjekli mač. Količina zračenja i nepotrebna aktivnost mozga nakupljena tijekom dana pred ekranom u 90 % slučajeva rezultira nemogućnošću pojedinca da zaspi. Kako bi to izbjegli, potrebno je minimalno 60 – 90 minuta prije spavanja maknuti pametni telefon, tablet, prijenosno računalo ili bilo kakav drugi oblik medija izvan dosega.



Prehrana

Postoji velik broj različitih tipova prehrane: prehrana koja je većinski zasnovana na konzumaciji masti, proteina ili ugljikohidrata, prehrane bez ugljikohidrata, bez masti i slično. Proučavanjem tih načina prehrane i uočavanjem problema koje oni donose, zaključak je da je najzdraviji i najbolji oblik obična i uravnotežena prehrana. U tu prehranu uvrstite ribu, orašaste plodove i obilje povrća, a izbacite slatkiše i sokove. Nitko od nas nije stroj, stoga je ponekad poželjno konzumirati omiljene namirnice, ali one ne smiju biti većinski udio u svakodnevnoj prehrani!


Tjelesna aktivnost

Potrebu za kretanjem ima svaki pojedinac, stoga ju je važno i zadovoljiti! Nažalost, većina djece kao tjelesnu aktivnost na tjednoj bazi ima samo nastavu TZK-a. Trudite se svaki dan prošetati barem 30 minuta. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) je minimalno 150 minuta tjedno umjerene tjelesne aktivnosti. Tih 150 minuta moguće je rasporediti na 7 dana s time da jedna „epizoda“ aktivnosti treba trajati minimalno 10 minuta! Dolazimo do zaključka kako je za zdrav i kvalitetan san zapravo potrebno jako malo. U prijevodu, smanjite „junk food“ i vrijeme pred ekranima, a povećajte bilo kakav oblik tjelesne aktivnosti i vaše će vam tijelo biti zahvalno!


Luka Krizel, mag.cin.

17 views

Related Posts

See All
bottom of page